100% ren hårdträning, Kristinedals Träningscenter

7 myter om dopning

Visste du att kosttillskott kan orsaka positiva dopningstest? Eller att dina gener kan avgöra vilka biverkningar du får av att dopa dig?
4 oktober 2020

7 myter om dopning

 

"Att köpa kosttillskott i en butik är riskfritt. I Sverige säljs bara tillåtna produkter."

FALSKT – Det är viktigt att konstatera att det är stor skillnad på tillskott och tillskott. De flesta produkter som säljs i svenska hälsokostbutiker är harmlösa. Men vissa typer av tillskott bör man se upp lite extra med: framför allt så kallade PWO:er (Pre Workouter), Testoboosters och extrema fettförbränningspreparat. Studier har visat att denna typ av preparat ibland kan innehålla både läkemedelsklassade och dopningsklassade substanser. Dessvärre går det inte att läsa sig till detta på etiketterna, eftersom informationen i dessa fall ofta är bristfällig eller felaktig.

 

"Det står inte att kosttillskottet innehåller något förbjudet. Alltså är det tillåtet."

FALSKT – Marknaden för kosttillskott i Sverige är mycket svagt reglerad och det görs inte några tester av innehållet i kosttillskott innan det säljs i butik. Således finns inga garantier för att innehållet i tillskottet verkligen överensstämmer med innehållsförteckningen. Rapporter har visat upprepade gånger att kosttillskott innehåller både läkemedelsklassade och dopningsklassade substanser.

 

"Det står att mitt kosttillskott är testat för förbjudna preparat, så det är riskfritt att använda."

FALSKT – Eftersom det skett många positiva dopningsfall med kosttillskott har vissa tillverkare börjat kvalitetssäkra sina produkter genom att testa innehållet mot dopningslistan. Detta minskar givetvis risken för att produkten innehåller något förbjudet, men processen har också vissa brister, eftersom samtliga batcher inte testas. Det utlovas heller ingen immunitet – det är alltid användaren som är ansvarig för ett positivt dopningsprov, oavsett vad produkten utlovar.

Läs gärna mer om kosttillskott och dopning på Prodis hemsida.

 

"Riskerna med dopning är överdrivna. Man ska ha extrem otur om man drabbas av bieffekter."

FALSKT – Antalet bieffekter man kan drabbas av är många, och högst varierande. Läkare som regelbundet träffar patienter som söker vård på grund av sitt bruk av anabola steroider, menar att graden av risk ofta beror på din genetik. Att ge sig in i ett steroidbruk är att kasta sig in i en tombola av risker. Vissa klarar sig utan bestående men andra kan råka illa ut. Klart är att alla som tar testosteron drabbas av att kroppens egen produktion av manligt könshormon stannar av. Detta leder ofta till både psykiska och fysiska bieffekter som minskad sexlust och nedstämdhet. Många dopningspreparat tillverkas illegalt i källarlabb med bristande hygien.

Läs gärna mer om bieffekter av dopning på Dopingjourens hemsida.

 

"Jag vet en person som dopar sig men det är meningslöst att kontakta polisen."

FALSKT – Dopning med anabola steroider är förbjudet i Sverige och regleras i Dopinglagen. Att tipsa polisen om dopning är viktigt, eftersom personen i fråga inte bara begår ett brott och riskerar sin hälsa. Det kan också vara så att hen säljer preparat, eller vet vem som gör det. På så sätt kan ditt agerande vara viktigt för att förhindra att fler dopar sig. Misstänker du någon för dopning, ta kontakt med ditt gym, eller tipsa Polisen.

 

"Det går inte att träna sig till en superkropp utan att dopa sig."

FALSKT – Dopning har den effekten att det möjliggör hårdare träning och snabbare återhämtning. Att bygga muskler med anabola steroider går snabbare än att göra det på naturlig och laglig väg. Men givetvis går det att träna sig till en muskulös kropp utan förbjudna preparat. Det tar kanske lite längre tid, men det du möjligen förlorar i tid vinner du på att inte utsätta din kropp för onödiga, och potentiellt livshotande, risker. Se till att sätta upp mål och gör träningen till något roligt – då kommer resultaten på sikt, och du har kul på vägen.

 

"Det är bara elitidrottare som testas, risken att åka dit som motionär är obefintlig."

FALSKT – Riksidrottsförbundet/Svensk Antidoping gör årligen 5% av sina dopningstester bland motionärer som tränar på gym. Sådana motionärer utgör i sin tur 50% av alla dopningsbestraffningar. Kristinedals Träningscenter är anslutet till 100% Ren Hårdträning och samarbetar med Polisen. Att bruka, inneha eller sälja anabola steroider, är kriminellt i Sverige. Polisen har vid misstanke rätt att göra oannonserade dopningsprover och i vissa fall även husrannsakan. Påföljden vid egen användning är böter eller fängelse högst 6 månader (Det räknas som ringa dopningsbrott).

 

Under vecka 41 genomför vi vår årliga uppmärksamhetsvecka mot dopning i samarbete med Prodis. Tillsammans med flera gym verkar vi för ett dopningsfritt Göteborg.