100% ren hårdträning, Kristinedals Träningscenter

7 myter om kosttillskott

Visste du att kosttillskott kan orsaka positiva dopningstest? Eller att det inte finns några gränsvärden för mängden vitaminer eller mineraler i kosttillskott?
17 oktober 2021

7 myter om kosttillskott

 

"Att köpa kosttillskott i en butik är riskfritt. I Sverige säljs bara tillåtna produkter."

FALSKT – Det är stor skillnad på tillskott och tillskott. De flesta produkter som säljs i svenska butiker kan man äta utan risk. Men vissa typer av tillskott är förknippade med en ökad risk för dopning och hälsoproblem, framför allt PWO:er (Pre Workouter), Testoboosters och extrema fettförbränningspreparat. Studier har visat att preparat ibland kan innehålla både läkemedelsklassade och dopningsklassade substanser. Dessvärre går det inte att läsa sig till detta på etiketterna, eftersom informationen ofta är bristfällig eller felaktig.

 

"Det står att kosttillskottet bara innehåller naturliga ämnen. Alltså är det ofarligt."

FALSKT – Flera kosttillskott marknadsförs med att de innehåller ”naturliga ämnen”. Många ämnen från naturen är mycket giftiga. I analyser av ayurvedaprodukter har man funnit höga halter av arsenik, bly och kvicksilver. Vissa kosttillskott kan interagera med läkemedel genom att påverka upptaget, omsättningen eller nedbrytningen av läkemedlet.

 

"Det står att mitt kosttillskott inte innehåller några förbjudna ämnen, så det är riskfritt."

FALSKT – Eftersom det skett positiva dopningsfall med kosttillskott utlovar vissa tillverkare dopningsfria produkter. I Sverige sker ingen oberoende analysering av kosttillskott som släpps ut på marknaden oavsett produktionsland. Det är alltid användaren som är ansvarig för ett positivt dopningsprov, oavsett vad producenten utlovar.

 

"Riskerna med kosttillskott är överdrivna. Man ska ha otur att få i sig för höga doser av vitaminer/mineraler eller farliga ämnen."

FALSKT – Det finns inget gränsvärde för mängden vitaminer eller mineraler i kosttillskott. Ansvaret ligger hos tillverkaren att avgöra vilken mängd som skall finnas i kosttillskottet! Det är små marginaler för vad som är nyttigt och vad som kan bli farligt. Att kombinera flera kosttillskott ökar risken för överdosering samt oönskade samverkanseffekter.

 

"Dopad via kosttillskott? – Nej det är helt riskfritt. Går att köpa i vilken butik som helst!"

FALSKT – Vid dopingkontroller inom idrotten har det påvisats att vissa kosttillskott som idrottsutövare tagit har innehållit dopingklassade substanser. Inom idrotten kommer 20 % av alla positiva dopningsfall av kosttillskott. I de flesta fall har man inte kunnat utläsa detta på produkternas innehållsförteckning. Då kontrollen av kosttillskott saknas finns det risk att kosttillskott kan innehålla dopingklassade och farliga substanser som ändå kan säljas i butiker, på gym och på nätet.

 

"Det går inte att träna sig till en superkropp utan att använda kosttillskott."

FALSKT – Kosttillskott kan inte ersätta en god kosthållning. Ett välplanerat och väl utfört tränings- och kostprogram slår kosttillskott! Se till att sätta upp mål och gör träningen till något roligt – då kommer resultaten på sikt, och du har kul på vägen.

 

"Det är bara elitidrottare som dopingtestas, risken att åka dit som motionär är obefintlig."

FALSKT – Antidoping Sverige genomför i dagsläget dopingkontroller på personer som tränar i idrottsföreningars regi. Att bli utvald till dopingprov av Antidoping Sverige kräver ingen misstanke om att man dopat sig, men är en skyldighet om man blir kallad till test. Vägrar man blir man bestraffad. Ett gym anslutet till 100% Ren Hårdträning samarbetar med Polisen. Polisen har vid misstanke rätt att göra oannonserade dopningsprover och i vissa fall även husrannsakan. Påföljden vid egen användning är böter eller fängelse högst 6 månader. (Det räknas som ringa dopningsbrott).

 

Under vecka 41 genomför vi vår årliga uppmärksamhetsvecka mot dopning i samarbete med Prodis. Tillsammans med flera gym verkar vi för ett dopningsfritt Göteborg.

Läs gärna mer om kosttillskott och dopning på Prodis hemsida.