Äggfakta till påsk, Kristinedals Träningscenter

Äggande fakta

Vi laddar upp inför påskhelgen redan nu med några matnyttiga fakta om ägg
8 april 2019

Äggande fakta

Ägg är ett utmärkt livsmedel på många sätt, och vi svenskar äter normalt sett ca ett halvt ägg om dagen i snitt. Men påsken är ju inte riktigt som andra dagar... Vi dubblerar vår äggkonsumtion under helgen, och under påskaftonskvällen kulminerar äggkonsumtionen. Då beräknas det gå åt hela sex miljoner ägg i timmen, enligt Svenska Ägg.

Som uppladdning till denna äggfest bjuder vi på några matnyttiga fakta om just ägg!

 

Visste du att…

Näringsbomben ägg är en bra källa till protein, selen, vitamin E, vitamin B12, zink, folat och vitamin D3? En kvinna mellan 18-30 år som äter ett ägg får i sig bl.a.:

  • nästan 40% av dagsbehovet av vitamin B12
  • drygt 10% av dagsbehovet av folat
  • 6% av dagsbehovet av järn
  • drygt 30% av selen och
  • drygt 10% av jod (nästan 17% av ett ekologiskt ägg).

Ägg har ett högt innehåll av enkelomättat fett, nästan hälften av fettsyrorna i ägg är enkelomättade. Enkelomättade fetter är den typ av fett vi behöver äta mest av för hälsans skull. Väljer du ekologiska ägg får du dessutom i dig lite mer av de långa fleromättade omega-3-fettsyrorna EPA och DHA än om du väljer konventionella ägg. Ett ägg ger 3,4% av rekommenderat dagsintag av omega-3-fettsyror. (Som jämförelse kan dock nämnas att en tesked rapsolja ger 16% av rekommenderat intag och en portion ugnsstekt lax ger 120% av dagsbehovet.)

Vita höns värper så gott som alltid vita ägg och bruna höns bruna ägg, och skillnaderna i storlek på ägg beror helt och hållet på hönans ålder. Ju yngre hönan är desto mindre blir äggen, och vice versa.

Ägg är, precis som kyckling, ett klimatsmart val om man jämför med många andra animaliska livsmedel. Att producera ett kilo ägg ”kostar” 1,6 kg CO2-ekvivalenter, jämfört med grisköttets 4,3 kg och nötköttets 15 kg per kilo kött. Det är dock inte riktigt lika klimatsmart som att välja viltkött (0,5 kg) eller vegetabiliska proteinkällor som baljväxter (0,7 kg).

Seden att måla ägg vid påsk går att följa bakåt till medeltiden. Då tog man med sig dekorerade ägg till kyrkan för att låta prästen välsigna dem. Ett målat ägg var en fin gåva – en sed som sedan fortsatte med konstgjorda ägg i glas eller porslin. Nu är det vanligaste gåvoägget ett färggrant pappägg fyllt med godis!