Davor Rajacic, månadens profil, Kristinedals Träningscenter

Davor Rajacic - månadens profil

Familj, fyrskift och fysisk aktivitet - läs om hur vår kund Davor pusslar för att få till regelbunden träning, och om varför han gör det
2 september 2019

Davor Rajacic - månadens profil

Vad har du för träningsbakgrund?

Jag började spela fotboll redan i 5-årsåldern i Kroatien och höll på med det i många år tills skador satte stopp. Istället upptäckte jag styrketräning i 17-årsåldern, och började gymma tillsammans med skolkamrater. När jag kom till Sverige och Trollhättan som 20-åring så blev styrketräningen ett bra tidsfördriv i väntan på uppehållstillstånd. Jag var på gymmet 7 dagar i veckan under ca 5 år och blev riktigt biffig under en period!

Sedan kom jag till Göteborg, började jobba, gifte mig och fick 2 barn. Jag har alltid gillat att röra på mig och att hålla igång, men nu var det inte styrketräning på gymmet som funkade bäst längre. Jag tränade enkel styrka hemma, såg till att få vardagsrörelse, valde trapporna och var ute och sprang. Jag gjorde det jag kunde för att hålla mig aktiv.

 

Hur tränar du idag?

Nu är jag tillbaka på gymmet sedan ca 10 år, jag började på Kristinedals Träningscenter direkt när jag fick SKF-anställning 1997 (SKF betalar all träning på Kristinedals Träningscenter för alla sina anställda, reds. anm.). Jag tränar dock inte på samma sätt som när jag var yngre även om jag fortfarande kör styrketräning - ca 30 % av min träning är nu konditionsträning i form av löpning, cykling m.m.. Jag har hittat en bra nivå med 4-5 träningspass per vecka, och fokus är inte att bli biffig utan snarare att hålla mig frisk och fri från belastningsskador. Jag känner inte av mina gamla skador alls nu.

Jag trivs bra här på Kristinedals Träningscenter, och det är praktiskt för mig att det ligger så nära jobbet. Jag har faktiskt aldrig köpt kort på något annat ställe under alla åren sedan jag började här.

 

Du jobbar ju fyrskift – dag, kväll, natt och ledig vecka – hur får du ihop träningen med dina arbetstider?

Det är ett pusslande…men träningen hjälper mig att orka skiftarbetet. I perioder då träningen inte funkar så blir jag så mycket tröttare! Tidiga veckor tränar jag direkt efter jobbet vid 14-tiden innan jag åker hem. Det håller mig piggare hela kvällen, vilket är bra för mig och min familj. Sena veckor lägger jag min träning mitt på dagen vid 12-tiden innan jag börjar mitt kvällsskift. Märkligt nog är det dock nattveckan som är min bästa träningsvecka, det är då min kropp orkar tyngst träning. Då tränar jag vid 20-21-tiden, tar en proteindrink och går sedan till jobbet. Sedan ser jag alltid till att träna på omställningsdagen mellan nattskiftet och ledig vecka – det är en förutsättning för att kunna somna på kvällen och få till en bra dygnsrytm. Fyrskiftet gör att jag får en naturlig periodisering med träningen, där nattveckorna innebär tyngst pass.

Jag märker att många av mina kollegor har det tufft med omställningarna mellan skiften, men för mig är träningen en enorm hjälp för både energi och sömn. Jag är piggare både på jobbet och på fritiden tack vare träningen och att jag äter bra mat.

 

Hur håller du din träningsmotivation uppe?

Det är nästan mer disciplin och vana än motivation faktiskt, det är en del av vardagslivet och går inte att ta bort. Jag vet att det funkar för mig och jag blir påmind varje vecka om hur mycket träningen ger – känslan gör att det är värt det. Det tar tid och disciplin att få till träning och mat, med resultatet är belöningen!

 

Vilket är ditt bästa träningstips?

Bara gör det, kom och träna, du kommer att må bättre! Alla har det stressigt och ont om tid, men du klarar resten av livet bättre om du tränar. När du är otränad så blir du trött och förlorar en massa tid på det i stället, så du vinner på att träna. Det är väl investerad tid.