Kristinedal Ewa sim-PT

Ewa Lönnqvist - månadens profil

Möt vår sim-PT Ewa!
5 februari 2019

Ewa Lönnqvist - månadens profil

 

Varför instruerar du på Kristinedal?

Första gången jag var på Kristinedal var för ett år sedan då jag gav en inspirationsutbildning för simlärarna. Jag föll direkt för den positiva atmosfären och ledarnas engagemang och kompetens, så när min dåvarande huvudarbetsplats – Åbybadet i Mölndal –  stängde för reparation så kontaktade jag Carolina Fällgren om möjligheter att arbeta med simning för vuxna. Jag hade turen att detta tidsmässigt tangerade Kristinedals målsättning att utveckla nya teknikmöjligheter för just denna målgrupp.

Jag står för trygg, säker och allsidig simning och har bakgrund både som simmare och som coach, med erfarenheter från vuxensim, babysim, simskola, teknikskola, tävlingssim, open water, vattengympa och parasim för alla funktionsnedsättningar.

Ni hittar mig på Kristinedal på måndagar vid bassängkanten eller i vattnet, tillsammans med simmare med olika målsättningar - från nybörjare som vill komma igång med crawl, eller skadade som söker skonsam teknik, till duktiga simmare som vill simma effektivare eller söker variation via ryggsim, fjärilssim eller bröstsim.

 

Vad är det som driver dig till att träna?

Simning, vatten, rörelse ... frihet ... det är min passion.

Tänk att sälguppa i våtdräkt bland näckrosor i Kåsjön med goa simvänner, korsa Barnsjön med fjärilsim eller att simma 6 km i Delsjön sida vid sida med swimrun-tävlande kompis. Eller att synksimma med nybörjare med full kontroll över core och catch, köra 100x100 meter med tokgalna triathleter och känna mig stark nog att avsluta med 100 fjäril… Ja, det är så jag vill använda min simning – att ha friheten att kunna anpassa simmet så att jag kan vara med i olika sammanhang tillsammans med andra simnördar. Jag vill bestämma och ha kontroll över vattnet - det ska inte vara teknik, våtdräkt, paddlar eller vågor som begränsar min simupplevelse.

Simning som en livsstil – vare sig man simmar för fitness, hälsa, mindfulness, open water eller helt enkelt för att det är så himlans gött. Det är detta som driver mig att träna.
 

Har du något särskilt bra träningsminne, eller några favoritövningar?

200 m simmade jag som 4-åring och jag har i princip aldrig slutat simma sen dess. Det är detta jag vill förmedla vidare till dig – en skön känsla som gör att du vill simma livet ut. Idag är jag 56 år och har skavanker som många andra. Jag har slutat jaga sekunder och simmar istället under parollen ”Don´t chase speed – let speed come to you”.

Jag tränar inte så ofta, så därför är det extra viktigt att jag simmar smart utifrån olika mindset och teamar med vattnet. Jag har utvecklat en skonsam teknik utifrån Total Immersions metod och filosofi, har alltid en plan med ett tydligt syfte och bemödar mig att göra varje övning effektivt och korrekt. Förutom medley (alla fyra simsätt), så innehåller varje simpass dels övningen Superman Glide för att hitta korrekt fokuserat och avslappnat vattenläge med huvud, rumpa och hälar längs vattenlinjen, och dels olika balansövningar, för just dessa kombinationer är nyckeln till att tajming, känsla och rytm sammanfaller till ett flow.

Ibland går träningen helkasst och då tar jag fram skallen och tvingar kroppen göra som jag vill, ibland öser jag bara på med tempotrainern utan att tänka – men oftast har jag det bara gott och njuter av att slice:a fram genom vattenmolekylerna.

 

Vad är ditt/dina bästa tips och råd till våra kunder och passdeltagare när det kommer till träning och hälsa?

Simning är en teknik- och tålamodsport, så en rimlig plan utifrån dagsläge, målsättning och hur ofta man tränar är bra. Då har man något som motiverar (och samtidigt hindrar en från att gå bananas) och som dessutom kan utvecklas och utvärderas.

Som beteendevetare och f.d. landslagssimmare så lägger jag särskild vikt vid själva simförståelsen, så att man själv kan utveckla sin simning, t.ex. hur man anpassar teknik utifrån ett vågigt hav jämfört med en spegelblank simbassäng. Det är även min övertygelse att genom att träna varierat med alla simsätt, så ökar man inte bara sina vatten- och simkunskaper och därmed blir bättre crawlare – det blir dessutom roligare att träna och man förebygger förslitningsskador ... och jag vill ju att alla ska simma livet ut!

Nyfiken? Mejla mig gärna på ewa.lonnqvist@kristinedal.nu

Ses på kanten!
/E