Kristinedal simskolans nivåer

Simskolans nivåer

Utveckling i barnets takt

SIMSKOLANS NIVÅER

Simning är en färdighet som kräver träning. Hur lång tid det tar för just ditt barn att lära sig simma beror på ålder, mognad, vattenvana och hur ofta ni tränar. Det kan ta en eller flera kurser, men tids nog kan alla lära sig att simma. Vi utgår från varje individs förkunskaper och vårt mål är att alla ska få en positiv inställning till vatten och lära sig bröst- och ryggsim.

 

Grundkurser

Nybörjarkurs nivå 1

Upplägg för kursen:  Nybörjarkurs i simning för barn mellan 6-9 år. Fokus kommer att ligga på att barnen ska bli vattenvana samt att kunna koordinera ben- och armtag. De kommer att flyta, simma på rygg och mage, vara under vatten och testa på att ta en del nybörjarsimmärken.

Mål med kursen:  Att få vattenvana (d.v.s. att inte vara rädd för vattnet, att kunna vara under vattnet och att hålla balansen i vattnet) samt att kunna koordinera ben- och armtag. Det är inte ovanligt att barnet bör gå kvar i den här nivån ett par terminer innan de kan gå över till nivå 2.

Förkunskaper:  Inga

 

Nybörjarkurs nivå 2

Upplägg för kursen:  Nybörjarkurs i simning för barn mellan 6-9 år. Fokus kommer att ligga på att lära barnen korrekta ben- och armtag samt att lära sig simma bröstsim och ryggsim. Eleverna kommer att träna på att dyka från kanten och ta en del svårare nybörjarmärken.

Mål med kursen:  Att lära sig simma 10 meter bröstsim och 10 meter ryggsim. Det är inte ovanligt att barnet bör gå kvar i den här nivån ett par terminer innan de kan gå över till nivå 3.

Förkunskaper:  Deltagit i nybörjarkurs 1 eller liknande kurs samt att kunna koordinera ben- och armtag med dyna. Om barnet kan simma 10 meter bröstsim och 10 meter ryggsim med god teknik skall barnet inte delta i denna kurs utan gå direkt till nivå 3.

 

Fortsättningskurs nivå 3

Upplägg för kursenFortsättningskurs i simning för barn mellan 6-9 år. Fokus med denna kurs är att utveckla elevernas bröst- och ryggsim.

Mål med kursen:  Att lära sig simma 25 meter bröstsim och 25 meter ryggsim.

Förkunskaper:  Kunna simma 10 meter bröstsim och 10 meter ryggsim.

 

Fortsättningskurs nivå 4

Upplägg för kursen:  Fortsättningskurs i simning för barn mellan 6-9 år. Fokus med denna kurs är att utveckla elevernas bröst- och ryggsim samt att testa på diverse livräddningsövningar. Enkla crawlövningar ingår.

Mål med kursen:  Att bli simkunnig d.v.s. att lära sig simma 200 meter varav 50 meter ryggsim. Klara av diverse livräddningsövningar samt att testa på crawl.

Förkunskaper:  Kunna simma 25 meter bröstsim och 25 meter ryggsim.

 

 

Crawlkurser

Crawlkurs nybörjare/fortsättning

Upplägg för kursen:  Crawlkurs för barn mellan 7-9 år. Fokus ligger på andningsteknik, armteknik samt sparkteknik i crawl.

Mål med kursen:  Att lära sig grunderna i crawl. 

Förkunskaper:  Kunna simma 200 meter varav 50 meter ryggsim och ej ha problem med att doppa huvudet under vatten.

 

Crawlkurs avancerad

Upplägg för kursen:  Crawlkurs för barn mellan 8-12 år. Fokus ligger på andningsteknik, armteknik samt sparkteknik i crawl. På kursen kommer barnet även att få prova på diverse crawlhjälpmedel.

Mål med kursen:  Att lära sig att crawla med god teknik.

Förkunskaper:  För att kunna delta i kursen ska barnet ha deltagit i vår fortsättningskurs eller motsvarande kurs, samt kunna behärska andningstekniken.

 

Har du frågor om simskolans nivåer? Välkommen att kontakta oss via e-post!