
Kosttillskott: näringsboost eller pengar i sjön
Kosttillskott: näringsboost eller pengar i sjön
“Boosta ditt immunförsvar med det här kosttillskottet”, “vitaminer och mineraler för kvinna 50+”, “multivitamin för dig som tränar”, “tillskott för ökad muskeltillväxt”, “ät de här vitaminerna för att slippa tröttheten i vinter”. Är det här saker som har lockat dig till att köpa olika kosttillskott? Faktum är att det i många och bästa fall är pengar kastade i sjön, men i värsta fall skadligt för hälsan – och till och med olagligt!
Det finns två typer av vitaminer, fettlösliga och vattenlösliga. De fettlösliga vitaminerna är A, D, E och K, och dessa kan kroppen lagra och bygga upp en depå av för senare behov. Tar man stora mängder tillskott av fettlösliga vitaminer kan den här inlagringen göra att man till slut kan uppnå toxiska effekter av framförallt A-vitamin. De vattenlösliga vitaminerna är de olika B-vitaminerna samt vitamin C. Dessa kan kroppen inte lagra, utan överflödigt intag kissas helt enkelt ut.
Vitaminer och mineraler är livsviktiga för många funktioner i kroppen och det är viktigt att vi får i oss det vi behöver. Men mer är inte alltid bättre! Kroppen har en fantastisk förmåga att reglera upptaget av vitaminer och mineraler efter behov. Har vi lägre nivåer av något ämne så ökar upptaget av det – medan om vi redan får i oss tillräckligt så minskar kroppen upptaget av det ämnet. Har man inte en konstaterad brist på någon vitamin eller mineral har man alltså inte någon nytta av att tillsätta mer med hjälp av kosttillskott eftersom kroppen ändå inte kommer att ta upp det. Och faktum är att det är ganska ovanligt att ha vitamin- eller mineralbrist om man äter en allsidig kost. En stor mängd forskning har visat att ett högt intag av frukt och grönt ger ett bra intag av ett brett spektrum av vitaminer, mineraler, antioxidanter och andra bioaktiva ämnen som tillsammans hjälper kroppen att hantera skadliga ämnen och kan minska risken att drabbas av vissa typer av cancer och hjärt- kärlsjukdomar. Studier gjorda på kosttillskott som innehåller liknande vitaminer visar inte samma positiva effekt mot minskad risk för dessa sjukdomar.
Hur vet man då om man får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler via kosten? Äter man enligt de “vanliga” kostråden som finns på Livsmedelsverkets hemsida så är det generellt väldigt liten risk för att ha brist på något, om man inte lider av någon sjukdom eller annat utsatt tillstånd. Det “vanliga” kostråden innebär bland annat minst 500 gram frukt och grönt per dag, fisk 2-3 gånger i veckan och att fokusera på att få i sig fullkorn och fibrer varje dag. Kostråden på Livsmedelsverket är baserade på de nya nordiska näringsrekommendationerna som släpptes 2023 där man har tagit fram referensvärden för intag av makro- och mikronutrienter (makro = protein, kolhydrater & fett, mikro = vitaminer & mineraler).
Tänk också på att det kan finnas risk för att kosttillskott innehåller dopningsklassade ämnen. Kosttillskott går under lagen för livsmedel och det sker ingen kontroll av innehållet eller innehållsförteckningen för att få säljas. Var extra varsam när det gäller kosttillskott som är prestationshöjare eller lovar snabba resultat. Preparat som man köper eller beställer utomlands ifrån kan vara tillåtet i försäljningslandet med inte i Sverige. Det är inte bara risk för att testa positivt för dopning utan det kan även finnas kosttillskott som innehåller ämnen som till och med är skadliga för hälsan. För att säkerställa sig om att man inte brukar något dopningklassat kan man gå in på WADAs (World Anti Doping Agency) hemsida och läsa på. För både elitidrottare och motionärer är det olagligt att använda anabola androgena steroider, testosteron och tillväxthormon. Även om kosttillskott inte är olagligt för motionärer kan det ändå finnas risker för hälsan med att använda det utan försiktighet.
Om man äter en allsidig och varierad kost så får man med stor sannolikhet i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Eftersom kroppen reglerar upptaget efter behov är alltså inte mer = bättre. Äter man kosttillskott när man inte har någon brist kommer man alltså bara att kissa ut det igen. Satsa istället på näringsrik mat så får du i dig både den näring du behöver och samtidigt energi!