Varför skall vi äta kolhydrater?

Kolhydrater är kroppens främsta bränsle och är ett samlingsnamn för stärkelse, kostfibrer och socker. Man brukar skilja på snabba och långsamma kolhydrater, vilket beskriver hur snabbt kolhydraterna tas upp i kroppen och höjer blodsockernivån.
10 februari 2017

Stärkelse
Stärkelse är kroppens favoritbränsle och bör utgöra en del av basen i vår kost. Det finns i till exempel i potatis, råris, pasta och gryn.

Kostfibrer
Kostfibrer tillför ingen eller väldigt lite energi då kroppen inte kan bryta ner det men är viktigt då det hjälper till att hålla igång mage och tarmar. Rikliga mängder av kostfiber finns i spannmål, grönsaker, rotfrukter och frukt. Kostfibrer bidrar också till att hålla blodsockret på en jämnare nivå och gör oss mätta.

Socker
Socker ingår naturligt i vår kost. Ingenting i naturen som är sött är farligt, det vill säga frukt, bär, mjölk med mera. Det man bör se upp med är till exempel godis, bakverk och glass.
Sött och socker sätter igång vårt belöningssystem och får oss att vilja ha mer.
I dagens samhälle är portionerna större och vi rör oss mindre. Du blir inte tjock på godis, men du blir tjock på att äta mer än du gör av med.

I kroppen bryts kolhydrater ned till glukos. Glukos behövs i sin tur som energi till cellerna och till hjärnan, vilket visar på att kolhydrater spelar en stor roll för prestationsförmågan. Kolhydrater förbättrar både uthålligheten och explosiviteteten. Kolhydrater är därför kroppens och hjärnans främsta bränsle och ger 4 kcal/ gram.

Man brukar skilja på snabba och långsamma kolhydrater, vilket beskriver hur snabbt kolhydraterna tas upp i kroppen och höjer blodsockernivån.

Långsamma kolhydrater
Långsamma kolhydrater är de bästa kolhydraterna att äta under dagen. De håller ditt blodsocker på en jämn nivå och gör att du håller dig mätt längre. Det minskar också risken för hungerattacker och sug efter sötsaker.
Exempel på långsamma kolhydrater är bröd som innehåller hela korn och frön, quinoa, fullkornsbulgur, fullkornsris, havregryn och grönsaker.

Snabba kolhydrater
Snabba kolhydrater är livsmedel som påverkar blodsockret mycket snabbt är sådana som innehåller mycket socker eller har en porös struktur och därför gör det lättare att bryta ner och blodsockret stiger snabbare, exempelvis riskakor och banan men självklart också läsk, saft och godis.
Snabba kolhydrater kommer ut i blodet snabbt, men tar också slut snabbt. Det leder till att du efter en kort tid måste fylla på med nya kolhydrater. Snabba kolhydrater ger dig alltså ett större sug efter mat och energi.
Snabba kolhydrater kan vara mycket bra att inta efter träning, för att tillgodose kroppen med snabb energi och kunna påbörja återhämtningsprocessen. Välj då gärna riskaka eller bananen som även ger vitaminer, tillsammans med lite bra proteiner som exempelvis keso eller ägg.

TEXT Karin Swedberg


Kontakta gärna någon av Kristinedals Träningscenters kostrådgivare/personliga tränare om du vill ha hjälp med att få mer kunskap om kost eller om hur du ska äta för just din idrott och prestation.

LÄS MER
- Vi är vad vi äter! Läs mer »
- Vad är protein och varför behöver vi äta det? Läs mer »
- Utan fett kan vår kropp inte fungera Läs mer »