Varierad träning 2021, Kristinedals Träningscenter, gym

Variera din träning för bättre resultat

Det är skönt att luta sig mot rutiner i vardagen, kanske särskilt i dessa tider. Men om vi alltid tränar på exakt samma sätt som vi alltid har gjort, kommer vi få samma resultat som vi alltid fått.
26 april 2021

Variera din träning för bättre resultat

Det är skönt att luta sig mot rutiner i vardagen, kanske särskilt i dessa tider. Men om vi alltid tränar på exakt samma sätt, med samma vikter, samma övningar eller springer samma sträcka som vi alltid har gjort, kommer vi få samma resultat som vi alltid fått.

Det finns många olika anledningar till att vi tränar, och en av de vanligaste anledningarna är att vi vill att vår träning ska ge oss någon form av resultat. Oavsett om det innebär att bygga mer muskelmassa, få ökad rörlighet, gå ner i vikt eller arbeta mot ett uthålligare flås vid konditionsträning så behöver vi hitta variationen i vår vardagsträning för att skapa möjlighet att nå våra önskade resultat. När du börjar träna något nytt så sker utvecklingen snabbt de första veckorna, men sedan blir kroppen van vid just den belastningen och utvecklingen avtar. Du springer din runda på precis samma tid, du lyfter precis samma vikt som du gjorde förra veckan, och träningen ger dig kanske inte samma kick längre. Det är nu du behöver utmana kroppen på nytt för att få tillbaka gnistan! Dina muskler har nått sitt mål på den nivån och du behöver skapa en variation.

Att förändra en invand rutin och dessutom någonting du vet har givit dig bra resultat tidigare är svårt. Vi människor är oftast vana att gå på rutin, så gäller även vid träning, men det är nu du måste våga testa att göra någonting utanför din komfortzon.

Vad är variation för dig? Kanske är det läge att prova en ny typ av gruppträningspass, att ta hjälp av en PT för ett nytt program i gymmet, att lägga till simning som en del av din träningsvecka, eller att gå en yogakurs…? Eller bara att lägga på mer vikt på skivstången nästa pass och se hur kroppen reagerar? Det värsta som kan hända är att du blir trött och inte orkar sista repetitionerna. Men om du däremot klarar av det, vilket vi oftast gör… wow vilken känsla!  Försök helt enkelt hitta nya sätt att överraska din kropp på, utsätt den för variation och utmaningar.

Att träna varierat minskar dessutom risken för överbelastningsskador, vilket ger oss en mer hållbar kropp.  Låt inte kroppen bli bekväm utan ge den något den inte är van vid och känn din fortsatta utveckling. Variera dig så håller du alla träningskvaliteter igång och träningen blir så mycket roligare!