Kristinedal yoga bodybalance

Yoga för kropp och sinne

Inspirationsläsning - yogans hälsoeffekter
5 mars 2018

Yoga för kropp och sinne

Att träna yoga kan för många uppfattas som en trend och innefluga för stunden, och det är också ofta är på den vägen man hör om och hittar till träningsformen. Vad man kanske inte vet är att yoga har utövats under olika former i tusentals år, och med en så stark bakgrund är det mycket troligt att yoga försätter att tränas under nästkommande tusen år också. Hur kommer det sig då att yoga har blivit en så bred och stor träningsform världen över? Varför tränar så många yoga? Vilka hälsoeffekter har yoga? Och kanske den viktigaste frågan av alla, hur ska just jag hinna klämma in ett lugnt yogapass i min redan fullbokade vardag?

Många gånger är det precis i din redan så uppbokade vardag som ett yogapass kan göra underverk för ditt välmående och i förlängningen leda till massor av positiva hälsoeffekter. Vardagslivet för många innebär ett pussel av familjeliv, heltidsjobb, lämningar, hämtningar, handling, och helgaktiviteter där du på varje punkt vill leverera allt så bra som möjligt, vilket i många fall leder till vardagsstress. Att stressa för mycket innebär vissa hälsorisker på längre sikt, och ett sätt att hitta balansen och hålla stressnivån nere i vardagen är att använda yoga som en motvikt.

 

Så, vad händer i min kropp när jag tränar yoga?

  • Under yogapassen ligger ett stort fokus på andningen, och forskning visar att om man arbetar med att andas rätt minskar det risken betydligt för att symptom som yrsel, stickningar i tår, fingrar och liknande uppstår.

 

  • Kanske har du svårt att sova på kvällarna? Du ligger och tänker på vad du ska göra och måste hinna med under kommande dag? Att lägga ett yogapass mot slutet av dagen kan vara ett bra sätt att komma ner i varv inför natten. Utförandet av de olika övningarna ger avslappnade effekter och kan leda till att du både somnar snabbare och sover bättre. God sömn är en nyckel till långsiktigt god hälsa.

 

  • Efter en god natts sömn är kroppen utvilad och redo att möta dagen. Du har fått en bra uppladdning till att utföra nästa pass med mycket energi och stort fokus. Många yogaövningar sätter mycket fokus på corestabilitet och hållning och minskar därför risken för ryggbesvär betydligt, vilket idag är ett vanligt förekommande problem.

 

  • Yoga är mycket effektivt för att motverka stelhet, och gör dina leder rörligare. Problemet med de flesta arbeten i västvärlden idag är att vi antingen har ett för stillasittande jobb eller utför tungt arbete med högt tempo där snedbelastning ofta uppstår. Kroppen vill ha en variation av rörelser för att minska stelheten. Många av dessa rörelser som man utför under att yogapass förekommer tyvärr inte naturligt i det moderna samhället längre - som till exempel att sitta på huk en längre stund.

 

  • Yoga ökar syresättningen av blodet och vissa ställningar sägs stimulera matsmältningsorganen, som njurarna och levern. Vridningar sägs särskilt vara utrensande och andningsövningar hjälper till att öka syreupptagningen och renar blodet vilket kan jämföras med ett riktig detox och rening för dina inre organ, enligt yogafilosofin.

 

En annan underbar effekt av regelbunden träning är att yoga lär oss släppa taget om resultat och att vara mer i nuet. Otålighet, att mentalt vara någon annanstans och alltid på språng är idag ett vanligt beteendemönster oavsett om man vill eller inte. Att hålla yogaställningar och fokusera på andningen under en längre stund gör det lättare för oss att hitta stillhet och lugn, precis där vi är just nu.

 

Text: Hannah Forsberg

 

 

Yoga på Kristinedals Träningscenter

På Kristinedals Träningscenter utövas Poweryoga med inspiration från Hatha och Ashtanga. Andning och rörelse kombineras i en kraftfull träning där styrkan, uthålligheten, smidigheten, balansen och koordination tränas fysiskt.

 

På Kristinedals Träningscenter kan du träna YOGA som gruppträning på:

Onsdagar kl. 18.50

Torsdagar kl. 12.00

Fredagar kl. 16.30

 

Vi erbjuder också möjligheten att variera din yogaträning med ”Board Yoga” som sker på en SUP-bräda i vattnet i vår simhall, samt kurserna ”Yoga i din vardag” och ”Gravidyoga” samt den liknande träningsformen ”BODYBALANCE.”

 

BODYBALANCE®  
Ett träningspass med en inriktning och blandning av yoga, pilates och Tai Chi som kombineras med styrke- och avslappningsövningar.

 

På Kristinedals Träningscenter kan du träna BODYBALANCE:

Måndagar kl. 18.50

Onsdagar kl. 12.00 (45 min)

Torsdagar kl. 18.40

Lördagar kl. 11.10