Kristinedal målsättning träning yoga

Ett lyckat första kvartal efter mitt nyårslöfte? Eller…?

Inspirationsläsning - målsättning
3 maj 2018

Ett lyckat första kvartal efter mitt nyårslöfte? Eller…?

 

Årets början är en vanlig tid att lägga fokus på vilka resultat man vill uppnå under följande veckor, månader och till och med år. Gamla ovanor ska brytas och du ska nu bli den bästa versionen av dig själv och allt ska starta 1:a januari. Att sätta mål för det nya året är något som många människor gör med tankar och löften om stora förändringar. Kanske visualiserade du bilder av ”mitt nya jag under 2018” i samma veva som nyårsafton närmade sig? Kanske gick tankarna i att ”helt skippa godis och alkohol samt träna sex gånger i veckan” från och med det nya årets start? Blev allt som du planerat?

 

I många fall bryts nyårslöften redan innan januari har passerat. Varför?

Ett vanligt misstag är att sätta för höga mål som är helt utom räckhåll, vilket skapar en känsla av omöjlighet. Det leder ofta till att löftena bryts. Vad är då nyckeln till hållbara målsättningar? Vi ger dig fem tips på hur du ska sätta upp dina mål.


Håll målen realistiska
Ett mål måste representera något som du är både villig och kapabel till att arbeta med. Om ditt mål är att springa ett maraton när du inte gillar att springa och vet med dig att du inte kommer att springa, bäddar du redan i starten för att misslyckas. Fokusera istället på något du vet att du kommer att gilla att arbeta hårt för. Att nå ett mål kommer kräva konsekvent ansträngning och specifika åtgärder som måste vidtas, så när du skapar ditt mål, sätt ett som du verkligen vill och kan arbeta med.


Skriv ner dina mål
Det är mycket mer sannolikt att du uppnår dina mål om du skriver ner dem. Att skriva ner mål gör dem mer verkliga och tydliga. Se det lite som att du skriver ett kontrakt med dig själv. Att ha målen nedskrivna på ett bra ställe där du ser dem dagligen gör att du kan förhålla dina handlingar utefter din målsättning. Kanske vill du också förstärka målen med passande bilder, för att göra dem extra tydliga och lockande?


Börja på rätt nivå
Om ditt mål är att kunna springa tio kilometer på en timma, börja först på den nivå du själv känner att du klarar av just nu. Många gör misstaget att hoppa in i träningen på för hög nivå, något som kan leda till en obehaglig känsla av upplevelsen efteråt. Någonting som är obehagligt vill man helst inte göra om, vilket kan leda till att du drar dig för att springa nästa gång. När din kondition stegvis ökar och du känner dig mer självsäker kan du börja förlänga dina sträckor och lägga in mer variation och utmaning. Att träna ska vara lustfyllt!

 

Gör en plan
Om du fokuserar på ett mål i taget är det mer sannolikt att du uppnår det än om du skapar flera på samma gång, vilket istället lätt gör det hela övermäktigt. Ta ett stort mål och dela det i flera uppnåbara mindre mål som är konkreta, mätbara och tidsbaserade. Att ha en deadline inför varje delmål är som att skapa en visuell tidslinje där du ser dig själv ta steg för steg som tar dig närmare ditt slutmål.


Belöna ditt hårda arbete
Ha belöningar redo för när du når dina delmål. Var noga med att sätta dina belöningar utefter ditt mål. Är ditt mål att springa dina tio kilometer kanske du belönar dig själv när du uppnått fem kilometer med ett par snygga löpartights du tittat länge på. Ge dig själv belöningar inom temat så att det motiverar dig att vilja fortsätta arbeta ännu hårdare.

 

Kom ihåg:

Mål behöver inte starta i samband med ett nytt år. Att sätta målen vid årsskiftet kan leda till att pressen blir för stor och känslan av att lyckas är för långt bort. Skapa ditt mål när du själv känner att du har tid och energi för att lägga fullt fokus på att arbeta med målet, då är chansen mycket större att du lyckas och du vill göra det igen!

 

Vi på Kristinedal finns här för att stötta dig i dina träningsmål.

 

Lycka till!