Kristinedal träning för motivation

Resultat föder motivation

Motivation är en färskvara och någonting du ständigt behöver underhålla, men när resultaten kommer så blir träningen en viktig del i din vardag
27 november 2018

Resultat föder motivation

Hösten är här på riktigt och det mörka, blöta, kalla vädret har blivit vardag efter sommaren. Vi kan vara ärliga och säga att det stundtals kan vara riktigt tungt att motivera sig till att dra på sig träningskläderna och ta sig iväg till gymmet. Att plötsliga måsten, som att du har mycket på jobbet eller att det råkade vara tvättdag just idag, så lägligt ploppar upp i huvudet gör inte saken lättare.

Även om denna känsla inte alltid visas helt öppet utåt så finns de här motstridiga tankarna hos oss alla. Man kan lätt tro att kollegan och grannen alltid så enkelt studsar iväg till gymmet med nya fina träningskläder, postar en svettig bild på sociala medier och äter en trendig rawfoodsallad till lunch. Allting ser så lekande lätt ut för alla andra men varför är det så trögstartat för just mig? Sanningen är den att det ofta är trögstartat för alla - den enda skillnaden är att den där kollegan eller grannen har tagit sig i kragen och släpat sig iväg till träningen trots känslan av noll motivation. Kanske har det fått vara lite tufft ett tag men motivation är ingenting som plötsligt bara kommer till dig! Det är ingenting som bara råkar dyka upp. Nej, motivation är en färskvara precis som kondition och någonting du ständigt behöver underhålla. Vi alla kämpar många gånger emot frestelsen att gå hem efter jobbet och slänga oss på soffan istället för att först gå och träna en timme och sedan, med en härlig känsla i kroppen, slänga sig på soffan. När du tar det där beslutet att komma iväg kommer du så småningom börja skapa resultat i olika former. Det kan vara alltifrån att du känner dig starkare, piggare, sover bättre, att kläderna sitter bättre eller att du blir sugen på hälsosam mat för att boosta din kropp inför nästa träningspass. När resultaten kommer, oavsett hur de visar sig, kommer träningen bli en viktig del i din vardag och motivationen för att må ännu bättre är på sin plats.

Vad är sedan nästa steg? När du är igång med din vardagsträning, du äter bra mat, du sover bra men du upplever att du inte kommer längre än så…ska du nöja dig nu? Det behöver du absolut inte! Du har tagit dig över din första tröskel till att skapa motivationen för dig själv, och det ska du absolut ha beröm för, men om vi fortsätter på spåret att motivation är en färskvara så behöver du fortsätta mata den med nytt bränsle för att tillgodose kroppens behov av välmående. Nu behöver du ta till ytterligare en förändring. Nu räcker det inte längre att träna samma Cykel-pass som du gjort det senaste året, utan nu behöver du hitta nya utmaningar där du efteråt kan få känna upplevelsen att din kropp har gjort någonting utöver det vanliga. Det kan vara alltifrån att du testar en ny gruppträningsform, bokar en personlig tränare eller tar en kortare löptur istället för att träna det du alltid gjort. En grundregel till att skapa motivation är att vi ständigt är i behov av att göra någonting utöver det vanliga och utmana oss själva och våra kroppar.  Tränar du alltid samma sak på samma sätt kommer du alltid att ha exakt samma resultat du alltid haft! Har du alltid samma resultat kommer motivationen också att vara därefter.

Så…vad tränar du annorlunda idag?

 

Text: Hannah Forsberg