Kristinedal kurs gravidyoga

Träna rätt under graviditetens faser

Är du kanske osäker på om du kan träna, och i så fall på hur du ska träna, när kroppen förändras?
5 april 2018

Träna rätt under graviditetens faser

Grattis! Du är gravid och hela din tillvaro förändras. Trots detta fortsätter världen omkring dig att snurra och nu är det viktigare än någonsin att ta hand om dig själv och din kropp. Att träna som gravid är något mycket positivt som kan leda till en piggare graviditet och en smidigare förlossning.

Trots alla positiva fördelar är du kanske osäker på om du kan träna, och kanske ännu mer osäker på hur du ska träna när kroppen förändras. 

 

Under graviditetens första trimester kan du fortsätta med den träning du är van vid. Fokusera på att stärka bukens muskulatur och då framförallt bukens inre muskulatur.

Har du inte tränat innan gäller det att inte börja köra stenhårt under graviditeten, utan börja lugnt och lyssna på din kropp. En rekommendation är att boka in några tillfällen med en personlig tränare som hjälper och guidar dig till de rätta övningarna.

 

Under andra trimestern växer magen en hel del och tyngdpunkten förskjuts framåt. Detta ställer höga krav på rygg och leder. Under den här perioden är det bra att träna styrketräning som framförallt stärker rygg och de djupa bukmusklerna samt hållningsövningar. Var försiktig med träningsformer som ställer stora krav på rörlighet, exempelvis kampsporter och avancerad yoga.  Var försiktig också med träning som ökar belastningen av bäckenbotten, som löpning och pass med hopp, samt med tunga styrkeövningar där viktbelastningen kommer uppifrån, som övningar med tung viktstång på axlarna.

 

Under tredje trimestern börjar kroppen bli allt tyngre och då kan de kännas skönare att gå över till lite lugnare aktiviteter. Simning, promenader eller vattengympa är bra motionsformer. Fortsätt gärna med lättare styrketräning och stabilitetsträning för att förebygga eller underlätta rygg- och bäckenproblem.

 

Den kanske viktigaste effekten av regelbunden träning under din graviditet är att du återhämtar dig snabbare. Så var inte rädd för att träna men lyssna på kroppens signaler och använd sunt förnuft. Det som är bra för mamman är också bra för barnet!

Carolina Fällgren

 

Gravidkurser på Kristinedal

På Kristinedals Träningscenter kan du anmäla dig till kurser i vattengympa och yoga som är speciellt anpassade för dig som är gravid. Det är säker och effektiv träning som har tagit hänsyn till de förändringar som sker i kroppen under en graviditet. Oavsett hur du mår, om du har ont, mår utmärkt eller känner dig allmänt svullen i kroppen så är detta träning som får dig och barnet att må bättre. Kurserna har också en social funktion där deltagarna träffas och pratar om sina graviditeter.

Ny kursstart i vattengympa för gravida 8 maj klockan kl. 18.15. Anmäl dig till kurser@kristinedal.nu.