Rörlighetsträning, Kristinedals Träningscenter

Få ut mer av din träning med rörlighetsträning

Genom att öka rörligheten i lederna kan du öka prestationen under träningen, förbättra hållningen och minska spänningar och smärta i musklerna.

Få ut mer av din träning med rörlighetsträning

 

Vad är rörlighetsträning?

Rörlighetsträning är en form av träning som fokuserar på att förbättra flexibilitet, rörlighet och rörelseomfång i leder och muskler. Målet är att öka kroppens förmåga att utföra olika rörelser med kontroll, precision och lätthet. Våra kroppar är skapade för rörelse, och när vi investerar tid i rörlighetsträning, ger vi våra muskler och leder frihet att arbeta i sin fulla potential.

 

Varför ska jag lägga till rörlighet till min träningsrutin?

Den kanske viktigaste anledningen till att träna rörlighetsträning är att det minskar risken för smärta och skador! Genom att öka flexibiliteten förbättrar du kroppens förmåga att absorbera stötar och belastning. Detta minskar trycket på leder och muskler, vilket i sin tur minskar risken för överbelastning och skador.

Genom att öka rörligheten i lederna kan man också öka prestationen under träningen, förbättra hållningen och minska spänningar i musklerna. Om du till exempel vill kunna lyfta tungt i klassiska övningar som knäböj och marklyft är rörlighetsträning ett måste i din rutin!

Rörlighetsträning spelar också en viktig roll i återhämtningen. Genom att lugnt och medvetet röra dig genom olika rörelser, hjälper du kroppen att slappna av och återhämta sig efter intensiv träning. Det frigör spänningar och förbättrar cirkulationen, vilket ger dig en känsla av balans och välbefinnande.

 

Hur tränar jag upp min rörlighet?

För att få ut det mesta av rörlighetsträning behöver du göra det regelbundet, och hellre många kortare tillfällen än att spara all rörelseträning till ett längre tillfälle. Det är förstås också viktigt att göra övningarna på rätt sätt för att undvika skador, och att öka svårighetsgraden stegvis.

Att regelbundet gå på något av våra pass Rörlighetsträning, BODYBALANCE, YOGA och YINYOGA är ett enkelt och säkert sätt att få in rörlighetsträningen, eftersom du guidas av våra instruktörer genom hela passet. Du kan även träna upp din rörlighet på egen hand, till exempel genom att lägga till några övningar till din uppvärmning eller nedvarvning i samband med träning. Några enkla övningar att börja med kan vara:

  1. Katt och ko: Denna övning hjälper till att öka rörligheten i ryggraden. Börja på alla fyra med händerna under axlarna och knäna under höfterna. Böj sedan ryggen uppåt och titta ner mot golvet. Andas ut. Sänk sedan ryggen och titta upp mot taket, andas in. Upprepa rörelsen flera gånger.
  2. Benlyft: Denna övning hjälper till att öka rörligheten i höfterna. Börja på alla fyra med händerna under axlarna och knäna under höfterna. Lyft sedan ett ben uppåt och utåt, håll det uppe i några sekunder och sänk sedan det tillbaka till golvet. Upprepa med det andra benet.
  3. Höftcirkel: Denna övning hjälper till att öka rörligheten i höfterna. Börja på alla fyra med händerna under axlarna och knäna under höfterna. Rör sedan höften i en cirkulär rörelse medurs och moturs. Upprepa rörelsen flera gånger.
  4. Axelrotation: Denna övning hjälper till att öka rörligheten i axlarna. Stå upp med armarna utsträckta åt sidorna. Rör sedan armarna i en cirkulär rörelse framåt och bakåt. Upprepa rörelsen flera gånger.
  5. Knäböj: Denna övning hjälper till att öka rörligheten i höfterna och knäna. Stå med fötterna axelbrett isär och böj sedan knäna tills du sitter i en imaginär stol. Håll positionen i några sekunder och res dig sedan upp igen. Upprepa övningen flera gånger.

 

Om du är osäker på hur man gör rörelserna på rätt sätt, så är det klokt att ta hjälp av en personlig tränare för att komma igång. Din PT kan även hjälpa dig med hur du ska anpassa din rörlighetsträning efter dina övergripande träningsmål.

 

Stort lycka till med din rörlighetsträning!