Sled push

Nyfiken på HYROX?

HYROX har snabbt blivit en ledande tävlingsform för fitness över hela världen. Men vad är det egentligen?

Nyfiken på HYROX?

HYROX har snabbt blivit en ledande tävlingsform för fitness över hela världen. Under 2024 kommer över 200 000 HYROX-idrottare att tävla i något av alla race som genomförs globalt, och eventen drar nästan lika många åskådare. Men vad är det egentligen?

HYROX-racet följer exakt samma format oavsett var i världen det äger rum. Det börjar med 1 km löpning, följt av 1 funktionell övning, som upprepas 8 gånger. Tävlingarna genomförs inomhus på stora arenor och många lockas både av adrenalinkicken i att tävla, och av känslan av gemenskap som uppstår under racet.

De funktionella övningarna som du kan förvänta dig i ett HYROX-race är:

  • SkiErg: Stakning i maskin.
  • Sled push: Skjut en viktad släde framåt.
  • Sled pull: Dra en viktad släde mot dig med rep.
  • Burpee broad jumps: En explosiv övning som kombinerar ett jämfotahopp framåt med en armhävning.
  • Rowing: Rodd i roddmaskin.
  • Farmers carry: Bär en tung vikt i varje hand, t.ex. en kettlebell, och gå en viss sträcka.
  • Sandbag lunges: Gående utfallssteg framåt med sandsäck på axlarna.
  • Wall balls: Kasta en medicinboll mot en vägg eller målplatta och fånga den igen.

Varje övning utförs en viss sträcka eller ett visst antal gånger (till exempel 1000 m SkiErg eller 75 Wall balls) innan deltagarna fortsätter till nästa löprunda.

Oavsett om du siktar på att tävla eller bara vill ha ny inspiration till allsidiga träningspass i gymmet är HYROX definitivt något att överväga! Formatet kombinerar konditionsträning med tung funktionell styrka, och du kan under träning anpassa vikt och sträcka så att det passar ditt utgångläge.

Här på Kristinedals Träningscenter finns all utrustning du behöver för att träna HYROX, och tveka inte att kontakta någon av våra Personliga Tränare om du vill ha hjälp med teknik och uppföljning!

 

I december hålls HYROX Stockholm i samband med fitnessfestivalen. Spana in eventet om du vill få den fulla HYROX-upplevelsen!