Simhall, Kristinedals Träningscenter

Varför duscha före bad?

...och varför luktar jag klor efter ett simhallsbesök? Läs vidare!
20 november 2023

Varför duscha före bad?

Vi har saltvatten i vår bassäng vilket är bra både för dig som simmar, för miljön och för oss som jobbar i simhallen. Men...om det nu är saltvatten och inte en klorbassäng, varför luktar man ibland starkt av klor efter ett träningspass i simhallen?

Ur saltet frigör vi via en klorcell en liten mängd klor som hjälper till med vattenreningen. Halten av fritt klor i vattnet övervakas noggrannt för att hållas så låg som möjligt men ändå ge tillräcklig bakteriedödande effekt. Doften du känner kommer ifrån bundet klor, som fäst sig i smuts, svett, hudavlagringar, klädludd eller hygienprodukter som du inte tvättat bort innan du gått i bassängen. När kloret väl ”bitit sig fast” hjälper det inte att tvätta och schamponera sig noga efter badet – doften sitter ett bra tag. Bundet klor orsakar, förutom doft, dessutom en gas som kallas trikloramin som irriterar andningsorganen och som kan utlösa astma. Det är ofta trikloramin som gör att en del personer får besvär av luften i simhallar.

För att slippa klordoften – och den giftiga gasen – så är det viktigt att duscha och schamponera sig noggrant över hela kroppen, utan badkläder, innan man går i bassängen. På det viset behöver du faktiskt bara skölja av dig efter ditt simhallsbesök, och kanske lyxa till det med ett hårbalsam och hudkräm.

Varje dag gör vi noggranna tester av bassängvattnet, och vi är stolta över vår goda vattenkvalitet. Vi är dessutom glada över att vi kan ta emot både kunder och instruktörer vars luftrör inte klarar av att vistas i klorbassänger.

Stort tack för att du duschar och tvättar av dig noga inför varje dopp i bassängen!

Duscha före bad, Kristinedals Träningscenter