Vi är vad vi äter!

Det kanske kan uppfattas som provocerande men maten vi åt igår har faktiskt blivit en del av oss idag. Med den tanken i bakhuvudet bör man kanske vilja bli mer noggrann med vad man faktiskt stoppar i sig. Det behöver inte vara några avancerade kostvanor som skall appliceras, men vad som behövs är ett engagemang i sitt ätande.
11 januari 2017

Maten vi får i oss består framförallt av tre energigivande näringsämnen: kolhydrater, fett och protein. I den här artikeln ger vi dig tillgång till lite baskunskap om kost.

Kolhydrater
För att vi skall kunna prestera optimalt både fysiskt och psykiskt behöver vi kolhydrater. Det är den form av energi som både muskler och hjärna föredrar, helt enkelt för att det går snabbt att bryta ner kolhydrater till ren energi. Vi kan lagra små mängder kolhydrater i kroppen i form av glykogen, dels i musklerna så att de har direkt tillgång till snabb energi vid arbete, men även i levern så att hjärnan har något att ta av under faste perioder.
Kolhydrater finns ibland annat: Potatis, ris, gryn, frukt, grönsaker och bär.

Fett
Fett är ett mycket energirikt näringsämne med dubbelt så många kalorier per gram som kolhydrater och protein. Våra celler är till stor del uppbyggda av ett slags fett. Även våra könshormoner, hjärnan och nervsystemet består till stor del av fett. Fettet har som uppgift att ge stöd åt våra inre organ och för att isolera kroppen så att vi kan hålla en jämn kroppstemperatur.
Fetter behövs dessutom för att kroppen skall kunna tillgodogöra sig vissa vitaminer. Fett är med andra ord ett livsnödvändigt ämne och utan det kan vår kropp inte fungera. Man kan lagra oändliga mängder fett i kroppen. Vilket var bra förr i tiden när tillgång på mat var begränsad, men sällan något vi riskerar i dagens samhälle
Fett finns bland annat i: Avokado, Nötter, oljor och feta fiskar.

Protein
Proteinets funktion är att vara kroppens byggnadsmaterial. Muskler, hormoner och immunförsvarsceller är några av de viktigaste vävnader som proteinerna bygger upp. Till skillnad från kolhydrater och fett kan inte protein lagras i kroppen utan måste därför tillföras kontinuerligt via maten. Proteiner används inte som energi i första hand men vid ett kaloriunderskott kan kroppen behöva omvandla det till energi.

Protein finns ibland annat i kött, fågel, fisk, skaldjur, ägg och mejeriprodukter. Det finns även i vegetabiliska livsmedel såsom bönor och linser.

Kontakta gärna någon av Kristinedals Träningscenters kostrådgivare/personliga tränare om du vill ha hjälp med att få mer kunskap om kost eller om hur du ska äta för just din idrott och prestation.

LÄS MER
- Varför skall vi äta kolhydrater? Läs mer »
- Vad är protein och varför behöver vi äta det? Läs mer »
- Utan fett kan vår kropp inte fungera Läs mer »